Небезпека стихійної торгівлі

Друк E-mail

Більмацьке районне управління головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області попереджає про небезпеку стихійної торгівлі !!!

Наближається довгоочікуване літо, час пікніків, шашликів, а з цим і всілякі застереження. В теплий період року, коли шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції які пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками захворювань.

Тільки за квітень 2018 року в Україні зареєстровано 7 спалахів кишкових інфекцій з загальним числом захворівших 97, серед яких 76 дітей. Ще два спалаха сталося в Запорізькій області. Крім того безліч поодиноких випадків числом до 5 та незареєстрованих взагалі.

Чинниками передачі кишкових інфекцій найчастіше є продукти харчування – молочні, м'ясні продукти, риба, неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди, що купується населенням на стихійних ринках, у приватних осіб. На стихійних ринках відсутній будь-який контроль за якістю та зберіганням продуктів харчування. М'ясні та молочні продукти, риба реалізуються без ветеринарно-санітарного контролю, без холодильників, без можливості додержання елементарних правил гігієни, торгівля ведеться на відкритих прилавках. Умови транспортуванння харчових продуктів на стихійні ринки не відповідають діючим вимогам законодавства. Тому харчові продукти, які безконтрольно реалізуються на стихійних ринках, є особливо небезпечними з точки зору виникнення кишкових інфекцій та отруєнь.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - продавці харчових продуктів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі особи, будучи хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища.

Особи, які порушують правила реалізації харчових продуктів несуть особисту відповідальність згідно із статтею 64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та статтею 325 Кримінального кодексу України за порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

 На стихійних ринках відсутні елементарні умови для додержання правил особистої гігієни,  тому особливо небезпечним чинником є відсутність проточної води.

Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, визиваючи ураження травної системи. Характерними ознаками хвороби є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

З метою профілактики кишкових інфекцій та харчових отруєнь необхідно виконувати наступні заходи профілактики:

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;

- не вживати продукти і напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з протермінованими термінами споживання;

- не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини;

- не готувати страви із запасом; приготовлені страви бажано вживати відразу, зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 години;

- при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, а при споживанні дітьми - обдати окропом;

- не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);

- для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану;

- перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом; обов'язково мити руки після відвідування туалетів;

- при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали продукти сумнівної якості;

- для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами;

- вести боротьбу з мухами.

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров'я!

Всі ці дуже прості правила профілактики допоможуть Вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я та працездатність.

Більмацьке районне управління  Держпродспоживслужби бажає всім доброго здоров'я та приємного літнього відпочинку!!!

 
free pokerfree poker
© Більмацька селищна рада, Запорізька область, Україна